Kattenburg en Verticale Scheepstuinen
De creatie van nieuw cultureel erfgoed
Doe je ogen eens dicht en zie het huidige Kattenburg voor je: de flats die in de jaren ’70 zijn gebouwd (de echte Kattenburgers zullen zich de afbraak van de oude woningen vast nog herinneren); de bewoners, een gemêleerd gezelschap van nieuw- en oud-Kattenburgers, arbeiders en studenten; de Marinemuur en de vele blinde muren die het eiland telt. Er wordt gevist in de Kattenburgervaart en er dobberen nog een paar kleine plezierbootjes langs de kade…
En stel je nu eens voor hoe dat in de 17e eeuw was, de Gouden Eeuw, toen de majesteitelijke V.O.C. schepen vanaf de werven het IJ in gleden op weg naar het verre Oost Indië, zodat Nederland internationaal handel kon drijven, oorlogen kon winnen, gebieden kon veroveren…
De vroegere bewoners van de Oostelijke Eilanden vormden hier het spreekwoordelijke zout der aarde: vlak bij hun werk op ’s Lands Dok woonden deze harde werkers, innoverende botenbouwers, timmerlieden en touwslagers in kleine huisjes.
Behalve de vorm van het ‘eiland’, het Scheepvaartmuseum en de Marinemuur, herinnert niets ons meer aan deze fiere historie van de Oostelijke Eilanden, die speciaal voor de scheepsbouw werden aangelegd rond 1655. Die geschiedenis, het geklepper van touwen, het gebonk van hamers, de geur van gezaagd hout en het geschreeuw van matrozen en bouwmeesters, is nu voor het grootste gedeelte onbekend.
De Verticale Scheepstuinen van Agnes Laan ontsluiten op kunstzinnige wijze deze rijke geschiedenis met Buxus en kruiden, favoriete planten in de Gouden Eeuw.
Verticale tuinen zijn goed voor het milieu. Ze halen onder meer CO2 en fijnstof uit de lucht en dat betekent vrijer ademen. Erg belangrijk nu het verkeer via zowel de Kattenburgerstraat als het spoor geïntensiveerd wordt!
Een groener en mooier Kattenburg, samen gaat het lukken!
Hi, this is a comment.
To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.